Ízleld meg a világot saját konyhádból!

on April 27, 2020
Neves séfek és bártenderek csodás könyveinek hála ki sem kell mozdulj, hogy végigkóstold azon nemzetek hagyományos ételeit és koktéljait, ahová idén utazni szerettél volna.
Útra kelni nem csak azért szoktunk, hogy világot lássunk, ez annál sokkal többet jelent. Egy nyaralás alkalmával nem csak az adott ország vagy város építészetét, történelmét, természeti kincseit tekintjük meg és véssük örökre az emlékezetünkbe, hanem az ott élő emberek kultúrájába és nemzetük tradicionális ételeibe belekóstolva többek is leszünk.

Utazzunk most együtt Kubába!

Az első és legfontosabb, hogy megteremtsük a karibi szigetre jellemző forró és vibráló hangulatot, erre pedig mi sem alkalmasabb, mint a zene. Ha van kedvenc kubai együttesed, akkor a számaival most elrepülhetsz hozzájuk. Ha nincs, vagy az első utazásodra készülsz, repülj a mi válogatásunkkal. Amikor a csípőd már ring és viszi a lábaid a ritmus, akkor pedig jöhetnek az ízek – keverjünk magunknak egy mojitót! Tudtad, hogy ez a koktél Kuba nemzeti itala? Történelme több, mint 100 évre nyúlik vissza, tudniillik a kubai cukornádföldeken dolgozók készítették először a 19. század elején. Elnevezésének eredetére többféle teória is létezik, ám a legvalószínűbb, hogy a limehoz van köze: a Karibi térségben mojónak nevezik ezt a gyümölcsöt és a koktél elengedhetetlen alapanyaga. De elég is a szavakból, keverjük ki a tökéletes mojitót!

Hozzávalók:
  • 4 cl fehérrum,
  • 2 bárkanálnyi nádcukor
  • 1 lime leve
  • egy csokor friss menta, szóda
  • 2 csepp Angostura bitter, de ez a hozzávaló el is hagyható.
Elkészítés:
Tegyük a cukrot egy long drinkes pohárba, facsarjuk rá a lime-ot, keverjük össze a bárkanállal, tegyünk hozzá 7-11 mentalevelet és nyomkodjuk meg a kanállal. Töltsük meg a poharat koktéljéggel, adjuk hozzá a rumot és húzzuk fel szódával. Az aljáról indulva laza mozdulatokkal keverjük át újra, majd élvezzük a felfrissülést. Minden egyes korttyal közelebb kerülünk a vágyott homokos parthoz.
A sok tánctól és koktéltól már biztosan te is megéheztél. Mivel egész nap otthon ülünk és társasági életünket az online térben éljük, így jobb, ha egy finom salátával színesítjük az unalmas hétköznapokat, amúgy is mindjárt itt a strandszezon. Ha szeretnéd, már most felpróbálhatod az idei kedvenc fürdőruháinkat és bikinijeinket. Tartsd meg az alakod a kubaiak kedvenc salátájával, a bok choy, kukorica és paradicsom salátával.

cuba cookbook phaidon
Hozzávalók:
  • 1 bordáskel (bok choy),
  • 1 paradicsom
  • 1 kukoricacső
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • olaj
  • 1 lime.
Elkészítés:
A salátát és a paradicsomot szeleteljük csíkokra, a kukoricát főzzük meg. Egy nagyobb salátástálba dobjuk bele, préseljük rá a fokhagymát, sózzuk meg, facsarjunk rá fél lime-ot, keverjük össze az olajjal és már ehetjük is. És ez csak egy recept volt a 350 autentikus házi receptgyűjteményből, amit Madelaine Vázquez Gálvez és Imogene Tondre írónő könyve tartalmaz.

cuba cookbook szakacskonyv
Ha tetszett az utazás és kipróbálnád más nemzetek konyháját is, válogass kedvedre szakácskönyveink között. A tradicionális ételkülönlegességek mellett számos koktélreceptet is találhatsz, vagy akár sör- és borszakértővé is válhatsz a legjobbaktól tanulva.

Szerző: Hetes Réka