Giorgio Armani nyílt levele a divatvilághoz: "Én nem akarok tovább így dolgozni, ez erkölcstelen."

on April 21, 2020

Giorgio Armani, bár a világ egyik legismertebb divatházának alapítója, a mai napig saját maga is rendezgeti a milánói flagship bolt kirakatát. Minden részletre odafigyel, amihez a nevét adja, így az Armani hotelben az utolsó mosdóba szánt törölköző sem kerülhet ki az áldása nélkül. Az elképesztő precizitás és alázat mellett Giorgio Armani a mai napig diktálja a tempót, előremutat és olyan döntéseket lép meg villámgyorsan, amelyek mögött mások alig-alig tudnak felzárkózni. Ami a koronavírus-helyzetet illeti, ő döntött először divatbemutatójának zárt kapuk mögött való megtartásáról és pár nappal később szintén az Armani állt át először az üzemeivel öltönyök helyett orvosi köpenyek és maszkok gyártására. Nem csoda tehát, hogy amíg sokan még csak most kezdik el az üzemeiket újraizzítani és beállni a maszkgyártó sorba, addig Girogio Armani már a poszt-koronavírus időszakra fókuszál, erről szóló gondolatait pedig mélyen elgondolkodtató nyílt levélben osztotta meg a szakmával.

Giorgio Armani leveléhez a fő inspirációt a WWD (Women’s Wear Daily) egyik cikke adta, amely a koronavírus divatvilágra gyakorolt hatásait boncolgatja és próbálja megfejteni a legfontosabb kérdést: "A koronavírus-járvány, amely oly sok ágazat újragondolását kényszerítette már ki, végre elhozza-e a divat lelassulását kevesebb szezonális kollekcióval, időjárási igényeknek megfelelő szállítási határidőkkel és kevesebb leárazással?"

Armani levelében határozottan felemeli a hangját a fast fashion ellen, amelynek erkölcstelenségére szerinte rávilágított a jelenlegi katasztrófahelyzet és kéri a luxusdivatvilág többi szereplőjét is, hogy gondolják újra üzleti modelljeiket. Véleménye szerint a luxusszektor hanyatlása akkor indult meg, amikor a high end divatvilág megpróbálta felvenni a versenyt a fast fashionnel úgy, hogy annak bizonyos elemeit beépítette saját működésébe és így a magasabb eladási számok reményében ebben az ágazatban is kialakult egyfajta folyamatos szállítási kényszer.

"Nincs értelme, hogy egy általam tervezett kabát vagy öltöny három hétig legyen a butikokban csak azért, hogy utána egy hasonlóra cseréljem. Én nem akarok tovább így dolgozni, ez erkölcstelen.... Ugyanígy abszurdnak tartom azt is, hogy a tél közepén lenvászon ruhák, nyáron pedig alpaka kabátok legyenek a boltokban. Ki vásárol valamit csak azért, hogy azt a szekrénybe tegye, és várja a megfelelő évszakot, hogy viselhesse? Szerintem senki, vagy nagyon kevesen, mostanra mégis ez vált az uralkodó mentalitássá - mondja Armani.

Márciusban az olasz divatcégek forgalma lenullázódott, az áru legkorábban május 4-ig az üzletekben ragadt és a Federazione Moda Italia (Olasz Divatszövetség) becslései szerint a 2020-as bevételeknek legalább 50%-os visszaesése várható (és ez a szám csak azért nem nagyobb, mert több ágazati szereplő sikeresen átállt köpeny- és maszkgyártásra). Armani szerint ez a mindent elsöprő válság lehetőséget ad arra, hogy a szektor szereplői átgondolják, hogy hogyan kívánnak újraindulni. Elmondása szerint számára ez egy felhívás arra, hogy lelassítson, újraértékeljen és egy fenntarthatóbb irányba induljon el. Ő nem kér a tisztán marketing alapú divatból és a világ minden pontján megrendezett  divatbemutatókból. Szerinte mára helytelenné, sőt mi több egyenesen vulgárissá váltak a gyenge ötleteket felvonultató, de grandiózus köntösbe bújtatott, értelmetlenül erőforrásokat pocsékoló, rutinná vált show-k.

"A pillanat, amelyet átélünk, viharos, de egyedülálló lehetőséget kínál nekünk arra, hogy kijavítsuk a hibákat és visszahozzuk a humán aspektust... De ehhez össze kell fognunk és együtt kell működnünk. Talán ez a legfontosabb tanulsága a jelenlegi válságnak."

Bízunk benne, hogy a divatvilág szereplői megszívlelik Armani tanácsát és egy olyan transzformáció indul el a szektorban, amely az időtálló, fenntartható darabokat és a művészetet helyezi előtérbe.