Fenntartható és szexi: a márka, amit ismerned kell: bemutatjuk a Secondland-et!

on November 18, 2021

A Spark Le Monde nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és támogatni szeretné az erre törekvő, tudatos tervezőket és márkákat. A válogatásunkban a fenntarthatóságnak rengeteg aspektusa megjelenik. Brandek, akik a kézművességet támogatva gyártanak, olyanok, akik természetes alapanyagokkal dolgoznak, vagy akik környezetbarát, saját vegán bőrt fejlesztenek ki és még sorolhatnánk. 

Most a Spark Le Monde először mutat be egy olyan márkát, amely értéknövelő újrahasznosítással, azaz upcyclinggal foglalkozik. Ez a budapesti startup divatmárka a Secondland, amely elsősorban használt és vintage ruhák újrafelhasználásával készít trendbe illő darabokat. A márkát Vecsei Kinga Réta álmodta meg, és az organikusan növekvő, egyre népszerűbb brandet ma már együtt viszi a designmenedzser és kiegészítőtervező Tasnádi Katalin Lilivel. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomáztak.

“A Secondland a gyerekkoromból inspirálódik, a tervezői módszerem abból a játékból ered, amikor gyerekként magamra aggattam ruhákat, divatbemutatósat játszottam anyukám ruháiban. A logó mögötti virágos mező is egy gyerekkori rajzomra épül. Most is ezzel a gyerek-szabadsággal rakok össze öltözeteket, emiatt a ruhák mesebeli, nosztalgikus hangulatúak” mesélte a tervező a Glamournak adott korábbi interjújában

Réta, gyerekkora óta használt ruhákból öltözik és tervezései során is azokhoz nyúl alapanyagként. De előfordul, hogy az örökségét képző háztartási textíliákat, vagy olykor más divatmárkák gyártási hulladékát is felhasználja. Tervezéseiben ott van a szabad, gyermeki, színes alkotás és egy romantikus világ, amelyek együtt alkotják a Secondland arculatát.

Upcycled blézer Réta nagymamájának régi ágyneműiből

Upcycled ruha dédnagymamamájának kézzel készített csipkéiből és régi függönyéből

Photo by Dávid Ajkai

Minden termék egyedi tervezést igényel és helyi kézművesek készítik. A gyártási maradék fonalból kötött sapka-sálakat egy lakásműhelyben kötik, míg a ruhák kivitelezése egy apró vidéki műhelyben zajlik, egy helyi szabász keze által. 

Photo by András Ladocsi

A kollekciókat seasonless gondolkodásmód jellemzi. A divatban szokásos szezonokra tervezett ruhadarabok helyett, olyan kapszulagardróbba illő darabokat terveznek, amiket rétegelve télen és nyáron is lehet hordani. A Spark Le Monde-ban is hamarosan elérhető Mara ing – ami a márka signature darabja – például egy farmernadrággal és egy garbóval tökéletes a hidegebb időben, önmagában pedig nyári felsőként funkcionál. Ez a darab általában vintage ingekből készül. A puffos ujját valamilyen pamut háztartási textilből, vagy egyéb maradékból szabják. Az inget díszítő ásványok pedig apró emlékeztetők arra, hogyha a tudatos divatot választod, azzal az anyatermészetet véded.

Photo by András Ladocsi

Photo by Zsolt Zleovszki

A divatipar által hulladékként kezelt maradék és használt anyagok folyamatos körforgásban tartásával, rengeteg felesleges hulladéktól óvhatjuk meg a környezetünket. A Secondland ruháin továbbá gyakran megjelennek olyan feliratok, melyek a tudatos fogyasztásról és a fenntarthatóságról szólnak. Ezeket a feliratos ruhákat viselve a fogyasztó, az üzenet hordozójává válik. Ha egy ilyen upcycled, azaz értéknövelő újrahasznosítással készült terméket veszel, akkor azzal te is szerepet vállalsz a körforgásos gazdaságban, ami a legfenntarthatóbb modell.

Zero waste, upcycled kabát a Secondland első kampányfotózásának hátteréből készült 

Photo by Dávid Ajkai

Photo by Zsolt Zleovszki

Félelmetes klímaváltozássál kapcsolatos adatok bemutatása helyett a Secondland romantikus világával szeretné vonzóvá tenni a fenntarthatóságot.

Photo by Zsolt Zleovszki

A Spark Le Monde fontosnak tartja, hogy a világmárkák között megjelenítsen és támogasson ilyen fenntartható kezdeményezéseket, kis vállalkozásokat. Szeretnénk kivenni a részünk a klímaváltozás elleni harcban. Ahogyan a Bölcsőtől bölcsőig című könyvben áll: “A tragédia stratégiájának részévé válsz, ha felismered, hogy rombolsz, de nem teszel valamit annak megváltoztatására.” Mi így veszünk részt a divatipar okozta környezeti rombolás ellen. Csatlakozz hozzánk és legyél tudatos vásárló, azáltal, hogy a fenntarthatót választod.