Permetezhető ruha, dekonstruktivizmus és egy hatalmas homokóra - Emlékezetes pillanatok a párizsi divathétről

on October 04, 2022
A párizsi divathét szeptember 26-án, hétfőn tért vissza a 2023-as tavaszi/nyári szezonnal, ahol fizikai és digitális bemutatókat egyaránt tartottak. A legnagyobb nevek, mint az YSL, a Dior és a Balenciaga mellett a Spark Le Monde kedvenc márkái is ott voltak, és kellően emlékezetes pillanatokat okoztak a közönség és az egész divatvilág számára azzal a céllal, hogy kicsit felkavarják az állóvizet.

 

Ultramodern Coperni show

 

A legkülönlegesebb performansz, amit a divathéten láttam. A Coperni SS23-as párizsi showjának végén Bella Hadid szinte meztelenül, melleit kezével takarva jelent meg, majd néhány szakember fehér spray-vel fújta le, ami varázsütésre egy tökéletes fehér ruhává változott. A varázslatnak tűnő pillanat mögött a divat és a tudomány összefonódása lapul. Ezt az innovatív spray-technikát a spanyol divattervező és tudós Manel Torres által alapított Fabrican cég fejlesztette ki. A folyadék polimeroldatban tartott szintetikus- vagy pamutszálakat tartalmaz, bőrfelülettel érintkezve pedig elpárolog és bőrhatású anyaggá változik. Sébastien Meyer és Arnaud Vaillant, a Coperni alapítói, fél éven keresztül dolgoztak együtt Torresszel és csapatával, hogy létrejöhessen a show végén látható, permetezhető pántos ruha. A tervezők nyilatkozata szerint ezzel a lenyűgöző performansszal a női sziluettek évszázados múltját ünnepelték, valamint így kívánták a márka esztétikáját frissíteni. A Coperni brand az alkotás és a szórakozás nevében jött létre, és ez az ikonikus pillanat is ezt az eszmét szolgálta. A feltétel nélküli alkotás őszinte és érzelmeket keltő élmény volt. Pont ilyenre van most szüksége a világnak! Köszönjük Sébastien és Arnauld.
Szintén káprázatos pillanat volt, amikor a finálé előtt a kifutón megjelent a márka ikonikus ‘Swipe’ táskája, 18 karátos arany változatban. Plusz különlegesség, hogy az arany táskát megrendelésre el is készítik majd az arra vágyó vásárlóknak. Nem titok, hogy a Spark Le Monde izgalmas válogatásában is helyet kaptak a Coperni táskák, köztük a híres Swipe-pal! Csodáld meg a különleges formákat itt.

 

 

"Rombolás" Ottolinger módra

 

A berlini székhelyű Ottolinger márka a svájci születésű Christa Bösch és Cosima Gadient tervezők együttműködése. A márkával azt az időt szeretnék formába önteni, amit most élünk, ennek megalapozására pedig a mintákra és a formákra összpontosítanak. Rendkívül bátran bánnak a finom anyagokkal és így a legjobb értelemben "rombolják" a darabokat. Az Ottolinger dekonstruktivizmusa egyszerre érzéki/öntudatos és pragmatikus, mely a párizsi kifutón is erőteljesen megmutatkozott. A meghívottak hatalmas, puha, fehér matracokon foglaltak helyet, miközben hangos techno kíséretében kezdődött meg a bemutató. A Vogue.com-nak Gadient azt mesélte, hogy ezzel a céljuk az volt, hogy a vendégek úgy érezzék, mintha felébrednének és tele lendülettel elindulnának életük egyik legjobb napján. Nemrég a tervezők bemutattak egy előkollekciót, amelyben a klasszikusabb ruhadarabok kaptak főszerepet. Ennek köszönhetően most szabadjára engedhették fantáziájukat és konceptuálisabb, futurisztikusabb darabokat alkothattak, amelyek teljes mértékben hűek a dekonstruktiv védjegyű márkához. A különleges, gumiba mártott kiegészítők és a sok bőrfelületet mutató ruhadarabok a márka legfelismerhetőbb stílusjegyeit alkotják. A vagány és valószínűtlen, mártott kristályfülbevalók az Ottolinger slágertermékei, melyek önérvényesítésre ösztönöznek. Ha te is kedvet kaptál egy igazi kísérletező darabhoz, nézz körül webshopunkon.

 

 

Courrèges tengerparti hangulat

 

A Courrèges bemutató a tengerparti bulik utáni reggeli afterpartykra emlékeztetett. A modellek pompás ruhákat viseltek és mezítláb, magassarkúval a kezükben sétáltak egy homokkal teli díszletben, amelynek közepén hirtelen elkezdett felülről zúdulni a homok, akárcsak egy homokórában. A díszlethez használt anyag 100%-ban megújuló nyersanyagból nyert, dióhéjból készült növényi homok volt. Nyári naplementét idéző színek, vállon átdobott kabátok, könnyű, áttetsző anyagú ruhák, különleges hasítékok, izgalmas textúrák és korall fülékszerek - ezek az elemek színesítették a Courrèges által bemutatott SS23-as kollekciót. Egyébként a márka fő célja, hogy a szórakozni vágyók számára készítsen ruhákat. Ez a szemlélet igazán magával ragadó, és csodásan reprezentálják a legnagyobb gondossággal készített, izgalmas ruhadarabok. Psszt! Megosztok egy titkot: a Courrèges hamarosan a Spark Le Monde-ba érkezik. Nagyon izgalmas, hogy a jövőben a gyönyörű darabjaik a mi üzletünkben lógnak majd.

 

 

Köszönöm, hogy követted velem a legizgalmasabb divateseményeket!

 

xoxo, Dóri

 

 

Borító: Vogue.com