SHOPPING CART

No Products in the Cart

TOTAL:
0 Ft

A Gucci megosztja Alessandro Michele karanténnaplóját - óriási változások a hagyományos divatbemutatók világában

on May 27, 2020

Mint oly sokan a divatiparban, Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója is arra használta önként vállalt karanténidejét – melyet római otthonában töltött – hogy alaposan átgondolja a rendszere működését, s néhány, a Gucci jövője szempontjából drámai döntésre jutott. Ezentúl a divatház egy évben csak kétszer tart majd bemutatókat, hogy felvonultassa az évszakoktól független kollekcióit.

Május 23-án az olasz márka közzétett számos bejegyzést Michele naplójából, amelyek az elmúlt hónapok során születtek, s amelyek sejtetik azt a radikális fordulatot, ahogyan a tervező a „Divatcirkusz” -hoz viszonyul, és amelyet már a fergeteges, 2020 őszi-téli kollekciójában is megidézett.

Michele a leglényegesebb tanulságként a divatház fenntarthatósági mutatóinak drasztikus erősítésének szükségességét szűri le, amelyről a május 25-i virtuális konferencián közöltek további részleteket.
 

„Gondatlanságunk miatt leégett a ház, amelyben élünk” – írja Michele március 29-i bejegyzésében, amelynek a „Hát ennyire kicsik vagyunk” címet adta. „Eltávolodva a természettől elhitettük magunkkal, hogy ravaszak és mindenhatóak vagyunk. Bitoroltuk a természetet, uraltuk és megsebeztük. Prométheuszt ingereltük, és eltemettük Pánt. A sok gőg és fennhéjázás miatt elvesztettük testvéri összetartozásunkat a pillangókkal, a virágokkal a fákkal és gyökerekkel. Botrányos kapzsiságunk miatt megfosztottuk magunkat a harmóniától, a törődéstől, a kapcsolatoktól és a valahová tartozás érzésétől. Leromboltuk az élet szentségét megfeledkezve arról, hogy mi is csak egy faj vagyunk a sok közül. És a végén aztán fulladoztunk.”

Tovább folytatva magával ragadó, költői nyelvezetén Michele legújabb naplóbejegyzéseiben az indusztrializáció okozta pusztítás orvoslására konkrét megoldásokat is kínál. Mint április hetedikei jegyzetében figyelmeztet, „történelmünk hemzseg az olyan válságoktól, melyekből semmit sem okultunk”, ezért május eleje óta posztok sorozatában osztja meg markáns elhatározását: „új utakat kell építenünk, leválva az ipar által diktált határidőktől, és mindenekelőtt el kell határolódnunk a mára tökéletesen okafogyottá vált teljesítmény-kultusztól.”

Hétköznapi terminológiára lefordítva ezzel a kijelentésével Michele a divatvilágban hagyományosan rögzült "Cruise, Pre-Fall, Spring/Summer, Autumn/Winter" kollekciók és bemutatók rendszerét alapjaiban felforgatja. „Elengedem a szezonalitás és bemutatózás kiégett, ócska szertartását, hogy új mértéket alkossak, mely tükrözi küldetésemet és visszaadja azt, amit ki szeretnék fejezni. Csak kétszer találkozunk majd az év során, hogy egy új történet fejezeteit megosszuk.” Ígérete szerint egy új „kreatív univerzum” születik a Guccinál, amely vitathatatlanul kihat majd az egész divatvilágra.

Forrás: Vogue UK
Cover: businessoffashion.com - courtesy of Gucci