SHOPPING CART

No Products in the Cart

TOTAL:
0 Ft

Mégis megtartják holnap a Met Gálát

on May 03, 2020

Kapaszkodj meg, mert a Met Gála mégsem marad el, sőt, téged is meghívtak. Vagyis majdnem....

Ha a világ nem állt volna a feje tetejére a koronavírus-járvány miatt, akkor az évnek ezen a napján stylistok, sminkesek, designerek és virágkötők armadája rohangálna épp fel-alá, hogy egy-egy híresség outfitjét még az utolsó pillanatban tökéletesítse, mielőtt a New York-i Metropolitan Museum lépcsőjére lép. A paparazzik pedig már javában élesítenék a felszereléseiket, hogy fotóik felkerülhessenek az ezerből legalább egy, a legjobb és legrosszabb ruhakölteményeket felvonultató magazin listájára. Ma van az utolsó nap május első hétfője előtt, azaz egy normális világban a Met Gála előestéje. Ám idén, a Covid-19 elleni védekezés érdekében bevezetett kijárási korlátozások miatt az "About Time: Fashion and Duration" tematikájú rendezvényt határozatlan időre elhalasztották. Nem tudhatjuk meg tehát, hogy Anna Wintour, a Vogue főszerkesztője és egyben a Met Gála főszervezője kiket hívott meg, és hogy ebben az évben mely divatházat melyik hírességgel párosította össze, arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször extrém, ugyanakkor mesés ruhakölteményekről is lemaradunk.


Anna Wintour a 2019-es Met Gálán
(Forrás: The Glass Magazine)

De csüggedésre semmi ok, hiszen eközben egy párhuzamos digitális univerzumban, amelyet High Fashion Twitter-nek vagy röviden „hft"-nek hívnak, a készülődés valójában gőzerőkkel folyik. Május 4-én rendezik meg ugyanis az első "hft Met Gálát", amelynek célja azonban a mára már leginkább egy grandiózus marketingkampánnyá transzformálódott eredeti eseménytől teljesen eltérő: a divat előtt tisztelgő, bárki által hozzáférhető ünnepség akar lenni, amely mindenkinek lehetőséget ad az önkifejezésre. Ez pedig nem csak hogy vigaszt nyújt a "veszteségért", amit a halasztás okoz, hanem egyenesen kárpótol érte, sőt felül is múlja azt, hiszen ki ne akarna részt venni a Met Gálán? Most pedig bárki megteheti.


A 2019-es Met Gála legvadabb szettjei
(Forrás: Evening Standard)

A Z generációból kikerült (15 és 22 év közötti), 11 tagú, divatőrült szervezőcsapat Aria Olson vezetésével a virtuális rendezvényt eredetileg a Met Gála azon kísérőeseményének szánta, amely mindenki számára elérhető és materiális akadályoktól mentes. Természetesen a szervezés megkezdésekor a teamből egyikük sem gondolta volna, hogy végül az övék marad az egyetlen esemény, amelyet idén megtartanak. A jó hír az, hogy ezen a Met Gálán a részvételhez nincs szükség több ezer dolláros új ruhára, hírnévre és Anna Wintour személyes meghívójára sem, kizárólag egy Google formon történő regisztrációra, na meg persze kreativitásra, fantáziára és lelkesedésre, amitől csak még szerethetőbb ez a kezdeményezés. A hft Met Gála tematikája az eredetihez hasonlóan az időt helyezi előtérbe, címe pedig "Temporal Conflation", amit nagyjából úgy fordíthatnánk, hogy az "Idők összemosódása".


Meghívó a High Fashion Twitter Met Gálára
(Forrás: Twitter)

A résztvevők öt kategóriában nevezhetnek, amelyek mindegyikéhez készült egy sablon, hogy megadja a kereteket az alkotáshoz és hogy egységes megjelenést biztosítson. A regisztrálók a következő kihívások közül választhatnak: készíthetnek a tematikához fotómontázsokat, kreálhatnak outfiteket már meglévő ruhadarabjaikból (a szervezők kifejezetten nem támogatják az új cuccok vásárlását), feltölthetnek saját illusztrációkat, létrehozhatnak egy, a szervezők által megadott márka kollekcióiból saját kombinációkat vagy ha teljesen szabad kezet szeretnének kapni, akkor nevezhetnek az egyéb kreatív kategóriában. Az alkotóknak az esemény indulását követő 24 órában kell posztolniuk munkáikat Twitterre a hivatalos hashtaggel (#HFMetGala) együtt.


A New York Times illusztrációja a hft Met Gálához
(Forrás: The New York Times)

A kreativitásra helyezett hangsúlyon kívül csak egyetlen közös vonás van a két gálában: mindkettő jótékonysági esemény is egyben. A művészet támogatása helyett azonban a hft Met Gála csapata azt kéri, hogy a résztvevők a Nemzetközi Orvosi Testületnek adományozzanak 5 dollárt, cserébe ők elkészítenek és eljuttatnak az adakozók részére egy elektronikus magazint a legkiemelkedőbb kreációkkal.

A High Fashion Twitter Met Gála május 4-én, New York-i idő szerint éjfélkor kezdődik és 24 órán át fut a # HFMetGala2020 hashtag alatt. Ha érdekel ez a szuper kezdeményezés, akkor tudj meg róla többet az esemény weboldalán vagy a Twitterén. Mi biztosan ott leszünk idén a Met Gálán!

Forrás: The New York Times